Het is nog altijd mogelijk om te frauderen met het persoonsgebonden budget (pgb). Een zorgverlener die kwaad wil kan namelijk meer uren zorg declareren dan hij heeft geleverd aan de pgb-houder. Dat meldt Omroep Gelderland op basis van eigen onderzoek.
De fraude kan plaatsvinden als een bewindvoerder niet goed controleert. De bewindvoerder is namelijk verantwoordelijk voor het aftekenen van de urenbriefjes, maar heeft geen zicht op de uren zorg die zijn geleverd. Ook vraagt hij niet altijd om een controlehandtekening van de cliënt op de urenbriefjes van de zorgverlener. De opzet van het pgb-systeem is sinds 1 januari 2015 juist veranderd om fraude tegen te gaan.
De Sociale Verzekeringsbank is sinds dit jaar verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb’s. Volgens hen is een handtekening van een bewindvoerder als wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt voldoende.
De Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders beaamt dat fraude mogelijk is. “Wij zitten niet naast de cliënt op de bank als er zorg wordt verleend, dus weten wij ook nooit zeker of papier en praktijk hetzelfde zijn. Mensen die kwaad willen en misbruik willen maken van kwetsbare mensen, het zal altijd blijven, helaas”, aldus Bram van Vegchel van de branchevereniging. Hij raadt bewindvoerders aan cliënten te laten tekenen voor de geleverde zorg. Bovendien kan het zinvol te zijn om te vragen of de cliënt tevreden is over de zorgverlener.
Ook Zorgkantoor VGZ geeft toe dat het mogelijk is om te sjoemelen met het aantal uren zorg. “Wij moeten ervan uit gaan dat bewindvoerders weten waarvoor ze tekenen. Het kan een valkuil zijn als je een cliënt niet laat tekenen. De cliënt blijft verantwoordelijk voor de zorg, ook als hij geen facturen tekent. Dat kan tot schrijnende situaties leiden. Als later blijkt dat zorg niet is geleverd, maar wel is betaald, dan draait de cliënt op voor de kosten.”
© Nationale Zorggids