Pgb-houders kunnen coronabonus aanvragen voor pgb-zorgverleners in Zvw

Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen vanaf 2 september 2024 een coronabonus aanvragen voor hun Zvw-pgb-zorgverleners die tijdens de coronapandemie onder moeilijke omstandigheden zorg hebben verleend. De budgethouders kunnen meteen voor de eerste- en tweede zorgbonus van respectievelijk 1.000 euro en 384,71 euro een aanvraag doen. Dit meldt Rijksoverheid.

Reguliere zorgverleners hebben al tweemaal een coronabonus gehad, maar pgb-zorgverleners binnen de Zorgverzekeringswet nog niet. Maar ook zij hebben tijdens de coronapandemie uitzonderlijke prestaties geleverd door in moeilijke omstandigheden zorg te verlenen. Het bleek eerder echter te ingewikkeld om hen een rechtmatige en uitvoerbare bonus te geven. In samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en zorgverzekeraar is voor deze groep zorgverleners nu ook een oplossing gevonden.

Voorwaarden coronabonus

De eerste zorgbonus is voor Zvw-pgb-zorgverleners die in de periode  van 1 maart 2020 tot 1 september 2020 werkten en de tweede bonus is voor zorgmedewerkers die van 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 werkten.

Aanvullende voorwaarden zijn dat ze eerste- of tweedegraads familielid zijn van de budgethouder, een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd (bijvoorbeeld door voor een pgb-houder met het coronavirus te werken of geen vakantie op te nemen), er nog geen eerdere zorgbonus is ontvangen en dat ze niet meer dan twee keer modaal verdienen als voltijds zorgverlener.

De aanvraag voor de coronabonus door budgethouders is vanaf 2 september om 9.00 uur hier te doen. Het aanvraagloket van de SVB sluit op 24 oktober om 18.00 uur weer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky