Logo_alzheimer__brein

Wetenschappers van Maastricht UMC+ ontvangen anderhalf miljoen euro subsidie om geneesmiddelen te testen tegen de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers verwachten dat bestaande medicatie tegen multiple sclerose ook werkt in de behandeling en preventie van deze hersenaandoening. In het project testen de onderzoekers soortgelijke en nieuwe geneesmiddelen op hun effect. De miljoenensubsidie is verkregen in het kader van het ZonMw Memorabel programma. Dit programma wordt uitgevoerd in het kader van het Deltaplan Dementie, zo meldt MUMC+. 

Maar liefst 250.000 mensen in Nederland lijden aan de ziekte van Alzheimer. Het ontstaan van deze hersenaandoening, die het geheugen aantast, is echter nog onduidelijk en bestaande geneesmiddelen hebben weinig effect op het verloop van de ziekte. Wetenschappers hebben inmiddels wel aangetoond dat de vetstofwisseling een belangrijke rol speelt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met verhoogde concentraties ceramide (een type vet) in het bloed, acht keer zo veel kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Ook de eiwitten die ceramide aanmaken blijken verhoogd aanwezig te zijn bij Alzheimerpatiënten. Voor de Maastrichtse wetenschappers vormt dit aanleiding om de vetstofwisseling nader te onderzoeken.

Er zijn momenteel al een aantal geneesmiddelen op de markt die invloed hebben op het vetmetabolisme. Deze worden onder andere gebruikt bij de behandeling van multiple sclerose. 'We denken dan ook dat deze medicijnen tevens een gunstig effect hebben op de preventie en/of het bestrijden van Alzheimer', zegt Pilar Martinez, de hoofdonderzoekster van Maastricht UMC+. 'Ze werken namelijk precies in op het gedeelte van de vetstofwisseling dat ook verstoord is bij Alzheimerpatiënten.'

© Nationale Zorggids