Normal_800px-dental_hygienist_at_work

Mensen met diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes, kunnen sneller last krijgen van ontstoken tandvlees (parodontitis). Lang werd verondersteld dat de chronische ontstekingen aan het tandvlees een risicofactor zijn voor diabetes. Uit onderzoek blijkt nu dat patiënten hun diabetes niet beter onder controle krijgen bij behandeling van parodontitis. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Wanneer tandvlees ontstoken is, laat het los van de tandhals waardoor bacteriën bij de tand en wortel kunnen komen. Parodontitis wordt behandeld door bijvoorbeeld tandsteen te verwijderen of de ruimte (pockets) tussen tandhals en tandvlees te reinigen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat deze behandelingen geen gunstig effect hebben op de regulering van diabetes bij patiënten.

In het onderzoek onderging de helft van de deelnemers een uitgebreide behandeling van hun parodontitis met een professionele gebitsreiniging van tenminste tweeënhalf uur, poetsinstructie en mondspoelingen met chloorhexidine.

Bij controle na drie en zes maanden was de bloedsuikerwaarde bij de behandelde groep niet lager dan bij de controlegroep. Ook de concentraties van glucose en insuline in het bloed en de insulinegevoeligheid waren niet verbeterd. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat bij de behandeling van diabetes niet standaard een mondhygiëniste betrokken hoeft te worden.

© Nationale Zorggids