De zorg voor demente ouderen is in Nederland bovengemiddeld goed vergeleken met andere Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.000 dementerenden in acht Europese landen onder leiding van de Universiteit Maastricht. Dat meldt het NRC.
Het door de Europese Unie gefinancierde onderzoek vond plaats in Nederland, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Spanje en Zweden. De resultaten verschijnen binnenkort in het Journal of the American Directors Association (JAMDA). De deelnemers aan het onderzoek waren onlangs opgenomen in een verpleeghuis of woonden nog net thuis.
De kwaliteit van de zorg werd afgemeten aan de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen, gewichtsverlies, pijn, doorligwonden, valincidenten, medicijngebruik, depressieve symptomen en overlijden binnen drie maanden na verhuizing naar een verpleeghuis.
Over de hele linie scoort Nederland goed en op sommigen punten als beste. Dat zegt Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht en onderzoeksleider. Vrijheidsbeperkende maatregelen voor thuiswonende demente ouderen, zoals afzondering of het gebruik van bedhekken, blijken hier bijna niet voor te komen. Het vastbinden van mensen is in Nederland helemaal niet gebruikelijk. In Duitsland en Spanje blijken dergelijke maatregelen het vaakst te worden toegepast.
© Nationale Zorggids