De hersenontwikkeling van het kind ondervindt langdurig de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat kinderen van rokende moeders op hun 10e nog steeds meetbaar kleinere hersenen hebben. Dit meldt NRC.
Dat roken tijdens de zwangerschap niet goed is voor het ongeboren kind, was al bekend. Het vergroot het risico op een miskraam of vroeggeboorte. Ook langetermijneffecten na de geboorte zijn uitvoerig onderzocht, maar volgens hoogleraar Corine Verhoeven van het Erasmus MC is dit voor het eerst dat de gevolgen voor hersenontwikkeling op latere leeftijd is aangetoond.
Minder witte en grijze stof
Het totale hersenvolume van de onderzochte kinderen tussen de 9 en 11 jaar was kleiner en ze hadden minder witte en grijze stof en minder diepe hersenwindingen dan kinderen van moeders die niet rookten tijdens de zwangerschap. De cognitieve nadelen erdoor zijn niet onderzocht, maar wel zegt onderzoeker Runyu Zou dat kinderen met kleinere hersen vaker een lager IQ en meer gedragsproblemen hebben.
De onderzoekers durven niet te zeggen of de kinderen hun hele leven lang kleinere hersenen hebben. Het zou kunnen dat de verschillen later in het leven bijtrekken, gezien de plasticiteit van de hersenen. De deelnemers worden weer onderzocht als ze jongvolwassen zijn.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky