Aangeboren nier- en urinewegafwijkingen zijn de grootste veroorzakers van nierfalen bij kinderen. Er is nog te weinig informatie beschikbaar over het verloop hiervan en daarom starten zes universitaire ziekenhuizen hier onderzoek naar. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Tijdens de 20-wekenecho is vast te stellen of een baby aangeboren afwijkingen aan de nieren of urinewegen heeft. Ouders willen dan weten of hun kindje met dialyse moet starten of een niertransplantatie nodig heeft. Kindernefrologen hebben hier geen eenduidig antwoord op, omdat het verloop van de ziektes per kind verschilt.
Gezondheid van nieren voorspellen
Onderzoek moet kindernefrologen helpen beter te voorspellen wat de impact van de aangeboren afwijking is op de gezondheid van de nieren van het kind. In een nationale biobank leggen de onderzoekers onderzoekuitslagen vast en registeren ze vragenlijst over de gezondheid van ouders en omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap. Daarnaast wordt een en ander geregistreerd over dna. “In één op de vijf gevallen vinden we een genetische oorzaak voor de afwijking, maar we weten ook dat omstandigheden tijdens de zwangerschap zoals medicijngebruik, stress en overgewicht een rol kunnen spelen. Door deze gegevens aan elkaar te koppelen verwachten we meer te leren over hoe de aandoening ontstaat en zich ontwikkelt”, legt kindernefroloog Jaap Mulder uit.
De deelnemende ziekenhuizen zijn: het Amsterdam UMC, Radboudumc, UMC Utrecht, Erasmus MC, LUMC en UMCG.
Door: Nationale Zorggids