Normal_normal_portemonnee

Heel veel ouders die slachtoffer zijn van de kinderopvangtoeslagaffaire wachten nog steeds op hun geld. Gemeenten zijn bereid om deze slachtoffers te helpen, maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Tot nu toe weten gemeenten namelijk alleen om hoeveel mensen het gaat en niet wie de slachtoffers zijn. Dit komt door de privacywet AVG, waardoor de Belastingdienst geen namen mag doorgeven. Vorige week liet het ministerie van Financiën weten dat er een regeling komt zodat gemeenten begin 2021 slachtoffers van de toeslagenaffaire zelf kunnen bellen. Dit meldt NOS. 

In eerste instantie zou het kabinet 235 miljoen euro aan de ouders geven, maar dat lukt dit jaar niet. Daarom krijgen de ouders eerst 18 miljoen en komt de rest in 2021. De terugbetaling van dit bedrag is niet iets waar gemeenten bij kunnen helpen, omdat dit een taak is van de overheid. Gemeenten kunnen slachtoffers wel helpen bij andere zaken, zoals kwijtscheldingen of schuldhulpverlening. Om met de slachtoffers in contact te komen gaan gemeenten zelf actief op zoek.

Al vaker heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het probleem van de privacyregels aan de orde gesteld. Doordat het ministerie met een oplossing bezig is, kunnen gemeenten slachtoffers straks zelf bereiken. Er zijn nu 8900 gezinnen bekend bij de Belastingdienst. Het ministerie laat weten dat er hard gewerkt wordt om ouders zo snel mogelijk hun geld te geven, maar dat het verzamelen van alle gegevens gecompliceerd is en tijd kost en dat het terugbetalen zorgvuldig moet gebeuren.

Door: Nationale Zorggids