Bijna 80 procent van de moeders met een te vroeg geboren baby, vindt het bevallingsverlof dat ze hebben gehad te kort. Ze hadden niet genoeg tijd om te herstellen en thuis te wennen aan een nieuw leven. Van de veertig door Care4Neo ondervraagde vaders had 93 procent te weinig verlofdagen om te kunnen omgaan met de vroeggeboorte. Dit meldt Care4Neo.
Moeders hebben – zonder vroeggeboorte – recht op minimaal tien weken bevallingsverlof. Een vrouw die bevalt van een prematuur kindje, kan extra dagen krijgen na een correctie van het gemiste zwangerschapsverlof en bij een x aantal ziekenhuisdagen. Hier laat het UWV een berekening op los. Maar zelfs met de extra dagen vonden moeders hun verlof niet lang genoeg duren en voelden zij zich niet klaar voor het werkende leven dat op ze stond te wachten. 37 procent meldde zich daarom ziek en 17 procent nam vrije dagen op.
Groot verschil
Het verschil tussen een bevallingsverlof op termijn en een bevallingsverlof met een te vroeg geboren kindje is heel groot, vinden moeders. Baby’s hebben soms maandenlang in het ziekenhuis gelegen en hebben thuis soms nog extra zorg nodig, zoals sondevoeding of extra zuurstof. “Hierdoor kom je als moeder niet toe aan een normaal zwangerschapsverlof, waarbij je op een roze wolk een band met elkaar kunt opbouwen”, legt voorzitter Ilona Jochems van Care4Neo uit.
Vaders van premature kindjes in het ziekenhuis, gaan vaak niet meteen aan het werk als hun verlofdagen op zijn. 33 procent ging meteen weer aan het werk, maar 23 procent vroeg zorgverlof aan en datzelfde percentage meldde zich ziek.
Langer verlof bij vroeggeboorte
Als het aan Care4Neo ligt, verlengt de overheid het verlof voor moeders én vaders. De ziekenhuistijd zou niet meegeteld moeten worden in het aantal op te nemen verlofdagen, vindt de organisatie. Pas als ze thuis zijn met hun kindje, kan het gezinsleven – en hopelijk het genieten – beginnen.
Door: Nationale Zorggids