Het RS-virus, een soms dodelijke verkoudheidsvirus voor baby’s, kan eindelijk bestreden worden. Uit een nieuw grootschalig internationaal onderzoek blijkt dat een relatief simpel middel een groot aantal opnames op de kinder-ic’s kan voorkomen. Dit meldt de Volkskrant.
Ieder jaar belanden zeker twee duizend Nederlandse baby’s door het RS-virus in het ziekenhuis en komen wereldwijd ongeveer zevenhonderd kinderen te overlijden. Gelukkig kunnen kinderen in Nederland meestal goed geholpen worden, maar in armere landen is de kans aanzienlijk groter dat een kind overlijdt door het RS-virus dat zich eerst als een simpele verkoudheid manifesteert.
Longsteking door RS-virus
Echter slaat het vaak snel om en wordt het een longontsteking, waardoor veel jonge kinderen aan de beademing moeten, Ieder jaar melden Nederlandse ziekenhuizen dat hun intensive cares vol zitten met kinderen met het verkoudheidsvirus. Er is nog geen vaccin beschikbaar, maar dit nieuwe middel kan het aantal opnames flink verminderen.
Antistoffen tegen RS-virus
Al meer dan twintig jaar kent de medische wereld een antistof tegen het virus, maar een injectie hiervan is slechts een maand geldig. De stof verdwijnt na een maand, wat zou betekenen dat baby’s in de winter iedere maand een prikje moeten krijgen. Een kostbaar en belastend proces. Daarom krijgen alleen hoogrisico baby’s de injectie.
Het nieuwe onderzoek laat zien dat hele krachtige antistoffen, gemaakt in het lab, het RS-virus kunnen bestrijden en zeker maandenlang in het bloed aanwezig blijven. Bijna duizend premature baby’s, een groep baby’s die extra risico loopt op RSV, kreeg de antistoffen tijdens het onderzoek toegediend. Het aantal ziekenhuisopnames was bij deze vroeg geboren baby’s 80 procent lager dan in de controlegroep. Volgens kinderarts Louis de Bont van het Wilhelmina Kinderziekenhuis nemen de antistoffen het immuunsysteem van de baby tijdelijk over, waardoor zij hun eerste levensjaar een aanzienlijk kleinere kans op het virus hebben.
Voordat het middel op de markt verschijnt, willen de onderzoekers dit testen op alle kinderen en niet alleen te vroeg geboren baby’s. Mogelijk verschijnt het medicijn binnen enkele jaren op de markt.
Door: Nationale Zorggids