Opvallend veel baby’s en kinderen in Nederland hebben acute otitis media, een ontsteking van het middenoor, of myringitis – een ontstoken trommelvlies. Vooral in Gelderland-Zuid hebben veel kinderen daar last van. Dit meldt de Gelderlander.
Meestal ontstaat een acute oorontsteking na een verkoudheid of griep, maar niet eerder hebben zoveel kinderen daar last van gehad als nu. Overigens bestaan er geen cijfers over het aantal kinderen met oorontstekingen van vóór 2020. Hoe dan ook spelen er tijdens de huidige griepepidemie een aantal opvallende zaken: zo zijn er niet alleen dubbel zo veel kinderen met een longsteking dan vorig jaar en kampen baby’s en peuters met meer overige luchtweginfecties, ook zijn er veel oorontstekingen.
Paracetamol vaak enige noodzakelijke medicijn
Mogelijk zijn de oorontstekingen een gevolg van het RS-virus, dat ook rondwaart. Gelukkig zijn de infecties goed te behandelen en is antibiotica hierbij vaak niet nodig. Ongeveer 80 procent van de kinderen van 2 jaar en ouder hebben na 2 tot 3 dagen alweer minder last van de ergste klachten. Pas als de klachten meerdere dagen blijven en hoge koorts aanblijft, wordt antibiotica voorgeschreven.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky