Steeds vaker wordt moedermelk gedoneerd aan vrouwen die zelf geen borstvoeding aan hun baby kunnen geven. Hoewel dit een mooi gebaar is, is het zeker niet zonder gevaren. Professor Neonatologie Hans van Goudoever waarschuwt voor het overdragen van ziekten en bacteriën, en hoopt op strengere controle van Facebookgroepen en andere particuliere initiatieven. Dit meldt NOS.
Het gebruik van gedoneerde moedermelk werkt volgens Van Goudoever het beste wanneer de moeder regelmatig gescreend wordt op ziekten. Bovendien moet de moedermelk enige tijd verhit worden, om bacteriën te doden. In Nederland is er één officiële moedermelkbank, die door de professor is opgezet. Deze bank, gevestigd in het VU Medisch Centrum, voorziet moeders van veilige gedoneerde moedermelk. Echter is het proces duur en dat brengt hoge kosten met zich mee voor de moedermelkbank. “De prijs is ongeveer 200 euro per liter.” De gedoneerde moedermelk wordt aan te vroeg geboren baby’s in verschillende grote kinderziekenhuizen in Nederland gegeven.
“Zelf heb ik vijf kinderen, en ik zou hen nooit onbewerkte melk geven, van ongecontroleerde donoren”, aldus Van Goudoever. Hij vindt het risico te groot en pleit voor meer controle. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou daarvoor ingezet kunnen worden. Via Facebookgroepen wordt veel moedermelk aangeboden, maar nergens wordt gecontroleerd of deze donor drinkt en rookt, medicijnen of zelfs drugs gebruikt. Ook wordt er niet gecontroleerd om overdraagbare ziekten.
Moeders die gebruik maken van donormelk, zeggen juist te vertrouwen op de vrouwen die de melk doneren. “Die moeders geven de melk toch ook aan hun eigen kindje? Dan zit het voor mij ook goed”, zegt Krista Huysman, die gebruik maakte van donormelk. Zij begon zelf een Facebookgroep om het uitwisselen van donormelk makkelijker te maken. “Je gaat naar het gezin toe om de melk te halen, je ziet hoe ze wonen en leven en als dat niet goed voelt, dan moet je het niet doen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids