Vandaag gaat de Hartekindweek van start. Van 12 tot en met 18 februari vraagt Stichting Hartekind aandacht voor alle Nederlandse kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daar zijn er ongeveer 25.000 van in Nederland, waarvan er jaarlijks ongeveer 150 overlijden. Vanaf het moment dat zij ter wereld komen, liggen ze op de operatietafel. Een traumatische ervaring voor veel kinderen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Een aangeboren hartafwijking gaat vaak gepaard met een hersenbeschadiging, waardoor kinderen kampen met leer- en gedragsproblemen en problemen met de motoriek. 50 procent van de kinderen met een aangeboren hartafwijking heeft voor de eerste operatie al een beschadiging in de hersenen. De kans daarop wordt daarna alleen maar groter.
Als het aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht ligt, kan hersenschade voorkomen worden met MRI-scans tijdens de zwangerschap, vlak na de bevalling en tijdens de eerste operatie van het kindje. Met de scans wil het ziekenhuis achterhalen waar de hersenschade vandaan komt er wat ertegen gedaan kan worden. Ook wil het medicijnen Allopurinol zo vroeg mogelijk na de geboorte voorschrijven.
“We weten dat het veilig is maar het is nog niet uitgebreid getest bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Een recente studie laat wel een gunstig effect zien bij een kleine patiëntengroep”, zegt kindercardioloog Hans Breur. Niet alleen het Wilhelmina Kinderziekenhuis wil dit medicijn aan kinderen geven, op termijn is het de bedoeling dat alle Nederlandse kinderhartcentra dit gaan doen. Het medicijn alleen al moet de hersenbeschadiging 20 procent minder ernstig maken.
Door: Redactie Nationale Zorggids