Normal_potje

Donorkinderen die vermoeden dat fertiliteitsarts Jan Karbaat hun biologische vader is, kunnen binnenkort in een blik werpen in het archief van zijn spermakliniek MC Bijdorp. Dit betekent dat deze donorkinderen en hun ouders hun medisch dossier kunnen bekijken, met behoud van de anonimiteit van de donor. Deze mannen vielen namelijk nog onder de wet die anonimiteit garandeerde. Dat meldt de Gelderlander. 

Onderzoekers twijfelen echter aan het nut van het archief. Zij hebben inzage gehad in de documenten en noemen de administratie volgens de Gelderlander slordig en onnauwkeurig. “Ons totaalbeeld is dat er een soort administratie is gedaan door een amateur die niet begrijpt hoe belangrijk deze documenten kunnen zijn voor nakomelingen, patiënten en donoren”, aldus de onderzoekers. Zij raden het donorkinderen daarom af om een kijkje te nemen in hun dossier.

In de dossiers staan onder andere gegevens over het beroep, de leeftijd, lengte en het gewicht van de spermadonoren. Inmiddels is bekend dat Karbaat de biologische vader is van zeker 19 donorkinderen. Bovendien bleek hij donorzaad te verkopen en was hij onnauwkeurig met het bijhouden van gegevens. Hoewel onderzoekers het donorkinderen dus afraden om het archief te bekijken, denkt Stichting Donorkind dat deze informatie toch kan bijdragen aan de verwerking van de situatie. De stichting denkt dat een beetje informatie beter is dan helemaal geen informatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids