Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

De proef die kwetsbare vrouwen in Rotterdam aan de anticonceptie helpt, is tot nu toe succesvol, zo laat de gemeente Rotterdam weten. Met 63 van de 116 deelnemende vrouwen die geen anticonceptie gebruik(t)en zijn inmiddels gesprekken geweest over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Tot nu toe zijn 45 vrouwen overgaan tot het gebruik van anticonceptie, veelal in de vorm van een hormoonspiraal of prikpil. Dat melden NOS en RTL Nieuws. 

De hormoonspiraal of prikpil hebben ook de voorkeur van de gemeente, omdat dit vormen van anticonceptie zijn die vergeten mogen worden. Geen enkele vrouw met wie de gemeente heeft gesproken heeft afwijzend gereageerd op het anticonceptievoorstel. Het gaat om vrouwen met psychische of verslavingsproblemen, een verstandelijke beperking en vrouwen die bijvoorbeeld in de prostitutie werken.

Wethouder Hugo de Jonge van het CDA is voor verplichte anticonceptie bij vrouwen die niet in staat zijn om voor een kindje te zorgen. Daarom startte hij in december een proef, waarbij een gesprek wordt aangegaan met kwetsbare vrouwen. De Jonge hoopt uiteindelijk dat vrouwen via de rechter gedwongen worden tot het gebruik van een ‘permanent’ voorbehoedsmiddel. Zo hoopt hij veel leed tegen te gaan. “Niet geboren worden is ook een vorm van kinderbescherming”, aldus de Jonge.

Verplichte geboortebeperking is in Nederland verboden. Dus om verplichte anticonceptie mogelijk te maken, moet er een wetswijziging plaatsvinden. De Jonge hoop dat het nieuwe kabinet snel hierover praat en met een maatregel komt die van toepassing is op een kleine groep mensen bij wie alle andere opties niet werken.

Door: Redactie Nationale Zorggids