Hoewel het bewezen is dat zwangerschapsdiabetes voor complicaties kan zorgen tijdens de zwangerschap en bevalling, is niet geheel duidelijk hoe hoog het glucosegehalte moet zijn om te kunnen spreken van zwangerschapsdiabetes. De data van ongeveer 200.000 vrouwen en baby's werd geanalyseerd in een onderzoek dat onlangs in The Britisch Medical Journal werd gepubliceerd. Dit meldt Medisch Contact.
Uit meta-analyse van 23 studies rondom zwangerschapsdiabetes kwam onderzoeker dr. Diana Farrer tot de conclusie dat er geen drempelwaarde is vastgesteld voor het glucosegehalte in het bloed van de moeder. Daarom is de term zwangerschapsdiabetes ongefundeerd, omdat niet vaststaat boven welke bloedwaarde men kan spreken van de zwangerschapskwaal.
Zwangerschapsdiabetes kan onder andere resulteren in een te zware baby, de noodzaak tot keizersnede of schouderdystocie. Door een drempelwaarde vast te stellen, kan beter besloten worden wanneer de arts moet overgaan tot behandeling en wanneer de complicaties opwegen tegen de voordelen van de behandeling. Ook de zorgkosten van screening en overbehandeling zou met het vaststellen van een drempelwaarde verminderd worden.
Door: Redactie Nationale Zorggids