Hoogleraar eerstelijnszorg Victor Pop van de Universiteit van Tilburg vindt het te voorbarig dat het huidige systeem van degeboortezorg wordt aangepakt. Het verband tussen het Nederlandse geboortezorgsysteem en de babysterftecijfers is niet bewezen. Toch willen alle betrokken partijen in de geboortezorg een samenwerkingsmodel aangaan. Een model dat per regio groot kan verschillen. Minister Schippers van Volksgezondheid staat voor een nieuw integraal geboortezorgtarief, maar voordat dit wordt doorgevoerd moeten duidelijke kaders gesteld worden, vindt Pop. Dat meldt NOS.
Over de oorzaken van het hoge babysterftecijfers vindt al jarenlang een discussie plaats in de geboortezorgwereld. “Maar nog voor de oorzaak goed kon worden uitgezocht, werd al besloten dat het systeem helemaal anders moest”, zegt Pop. In dit nieuwe systeem is het de bedoeling dat één centrale 'regisseur' wordt aangesteld die het proces van het begin tot het eind overziet en erop toeziet dat alle afspraken worden nagekomen door de betrokken hulpverleners.
Schippers wil de verloskundigen en gynaecologen betalen uit één pot, maar daarvoor zijn nog geen juridische of fiscale kaders vastgesteld. Pop vreest voor een falend systeem. “Als ze dat plan doorzet, gaan we situaties krijgen die vergelijkbaar zijn met de pgb-financiering door de Sociale Verzekeringsbank”, aldus Pop
Op 23 juni aanstaande spreekt de Tweede Kamer over de aankomende veranderingen in de geboortezorg. Minister Schippers wil ook met alle betrokken partijen praten om de huidige discussies uit te praren en het onderlinge vertrouwen te herstellen.
©Nationale Zorggids