Ouders van pasgeboren kinderen zien graag dat de naam van de woonplaats in de geboorteakte komt te staan en niets de plaatsnaam van het ziekenhuis. D66 wil tegemoet komen aan dit gevoel, meldt het Algemeen Dagblad.
De ouders hebben nu nog niets te kiezen. Als ze voor hun eigen veiligheid kiezen om in het ziekenhuis te bevallen, dan komt de plaatsnaam van het ziekenhuis in de geboorteakte te staan. Terwijl ouders er veel trotser op zouden zijn als de naam van de eigen woonplaats erin staat.
D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya kan zich wel verplaatsen in de gevoelens die de ouders hebben. “En het is ook helemaal niet gek dat het rond de geboorte van een kind juist opspeelt”, zegt zij. “Ouders geven hun kind natuurlijk graag iets van hun eigen identiteit mee. En die identiteit hangt ook samen met de plek waar ouders wonen.''
Kaya gaat daarom minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vragen om te onderzoeken of het anders kan. “Ik besef dat voor zoiets een wetswijziging nodig is, maar ik vind dat we altijd moeten kijken of regels nog bij deze samenleving passen. Of er niet veranderingen nodig zijn nu ook de samenleving verandert”, aldus Kaya. Ze wil vooral dat er goed gekeken wordt naar uitzonderlijk gevallen, bijvoorbeeld als ouders gescheiden zijn en niet in dezelfde plaats wonen. Daarnaast mag het geen vrije invuloefening worden, vindt het Kamerlid.
© Nationale Zorggids