Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft mogelijk een nieuwe methode ontdekt om hersenschade door ernstige geelzucht te voorkomen. De behandeling is geschikt voor zowel pasgeboren baby's als volwassenen met de ziekte Crigler-Najjar . Dit meldt UMCG.
Promovenda Andrea Schreuder van het Groningse ziekenhuis onderzocht de effecten van een combinatie van lichttherapie (fototherapie) en de toediening van het eiwit albumine bij geelzucht. De behandeling blijkt de hoeveelheid bilirubine in het bloed flink te doen dalen en ook de ophoping van de stof in de hersenen wordt ermee voorkomen. Hierdoor zou hersenschade eveneens voorkomen kunnen worden.
Zeventig procent van de baby's en alle vroeggeboren worden na hun geboorte een beetje geel. Dit komt door de gele kleurstof bilirubine in het bloedplasma dat ontstaat na afbraak van rode bloedcellen. Bij pasgeboren gaat de afvoer van de kleurstof via de gal, lever en de ontlasting nog niet zo goed. Ophoping van bilirubine in het bloed en in de hersenen kan ernstige hersenschade opleveren. Ook bij mensen met de aandoening Crigler-Najjar verloopt de afbraak van bilirubine niet goed.
Behandeling met licht bleek eerder al een goede methode om bilirubine-waarden terug te dringen maar is niet altijd (voldoende) effectief. Uit onderzoek van Schreuder blijkt de toediening van het eiwitmolecuul albumine een waardevolle aanvulling op de behandeling. Bilirubine bindt zich gemakkelijk aan dit eiwit in het bloedplasma. De behandeling moet in klinische studies nader worden ontwikkeld.
© Nationale Zorggids