IJsselland Ziekenhuis behandelt baby's met geelzucht ook thuis

De bilirubinewaarde is bij 5 procent van de pasgeboren te hoog, waardoor ze er geel uitzien. Fototherapie zorgt ervoor dat het te veel aan bilirubine het lichaam verlaat. In het IJsselland Ziekenhuis is fototherapie een van de meest voorkomende (her)opnames op de afdeling neonatologie. Om te voorkomen dat pasgeboren baby’s in het ziekenhuis belanden, biedt het IJsselland sinds kort fototherapie thuis aan. Dit meldt het IJsselland Ziekenhuis. 

Baby’s hebben vlak na de geboorte minder rode bloedcellen nodig en breken deze af. Daardoor komt bilirubine vrij en gaat 5 procent van de baby’s geelzien. Vaak is dat niet zo erg en is het geelzien snel voorbij, maar een te hoog bilirubinegehalte kan gevaarlijk zijn en zelfs voor hersenbeschadiging zorgen. Daarom worden baby’s tijdens hun eerste levensdagen goed in de gaten gehouden en krijgen baby’s met te veel bilirubine in hun bloed fototherapie. Dit gebeurt onder speciale lampen in het ziekenhuis of op een lichtmatras, die een blauw licht afgeven. Dit licht verandert de structuur van de bilirubine, waardoor de baby dit sneller kan uitplassen.

Bilisoft

Thuis kan nu ook fototherapie worden gegeven, in de Bilisoft: een matje dat 24/7 blauw licht afgeeft. Een behandeling die één tot twee volle dagen duurt. Om de ogen van de baby te beschermen, krijgt hij of zij een brilletje op. Het effect van fototherapie is soms al na enkele uren zichtbaar en soms na een aantal dagen. Bloedonderzoek moet aantonen dat het bilirubinegehalte in het bloed daalt. Ouders die hun kindje thuis fototherapie kunnen laten ondergaan, krijgen hulp van de eerstelijns verloskundige en kraamverzorgende.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky