Doordat er minder gesloten jeugdzorg wordt geboden, komen jeugdzorginstellingen in de financiële problemen. Ze lijden miljoenenverliezen door de afbouw van gesloten jeugdzorg. Sommigen hebben acute betalingsproblemen. Drie van de elf jeugdzorginstellingen dreigen zelfs failliet te gaan, blijkt uit onderzoek van de Jeugdautoriteit. Dit meldt Trouw.
De instroom voor de gesloten jeugdzorg daalt al jaren. Niet alleen omdat de politiek er vanaf wil, maar ook omdat rechters kinderen hier steeds minder naar verwijzen. Daardoor kampen jeugdzorginstellingen met een overcapaciteit. Het bezettingspercentage was in maart 2022 69 procent.
Risico op faillissement
Uit onderzoek van de Jeugdautoriteit blijkt nu dat zes doorgelichte jeugdzorginstellingen samen in één jaar tijd een verlies van 29,5 miljoen euro leden. “De financiële ontwikkelingen leiden tot een significant risico op faillissementen van de aanbieders op korte termijn”, aldus de Jeugdautoriteit. Bij zeker drie van de zes doorgelichte instellingen is het onzeker of de salarissen op korte termijn nog uitbetaald kunnen worden.
Kabinet zet geen serieuze stappen
Gemeenten zitten inmiddels om de tafel met deze noodlijdende jeugdzorgorganisaties. Zij zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg en moeten dus extra geld beschikbaar stellen. Maar ook het budget van gemeenten is beperkt, dus de onderhandelingen kunnen stroef verlopen. De Jeugdautoriteit roept het kabinet op om regie te voeren. Dat wil staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wel doen, maar daar heeft Jeugdzorg Nederland maar weinig vertrouwen in. “Dit probleem is twee keer eerder door de Jeugdautoriteit aangekaart, maar tot op heden heeft het kabinet geen serieuze stappen gezet om regie te nemen over de transitie van de gesloten jeugdzorg”, aldus een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky