Een 15-jarig meisje dat al twee jaar in een gesloten jeugdzorginstelling verblijft zonder serieuze behandeling of zicht op behandeling, moet daar van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden weg. Haar situatie is volgens het hof inhumaan. In de twee jaar dat ze er zat heeft ze alleen medicijnen gekregen. Sinds kort moest ze 22 uur per dag op haar kamer blijven. Dit meldt NOS.
Het is zeldzaam dat er in beroep wordt gegaan tegen een plaatsing in de gesloten jeugdzorg, maar het komt nog minder vaak voor dat het hof het besluit van een kinderrechter terugdraait. Het meisje heeft problemen en dus behandeling nodig, maar dat heeft ze twee jaar lang niet gekregen, aldus de persrechter.
Tiener eist passende behandeling buiten instelling
In 2019 werd het meisje, dat alcohol en drugs gebruikte en regelmatig betrokken was bij ruzies en gevechten, voor het eerst opgenomen in een instelling. In februari 2020 moest ze naar de gesloten jeugdzorg, waar ze bij meerdere instellingen geen behandeling kreeg. Haar ouders zagen hun dochter aftakelen. Ze werd slecht verzorgd en ondanks haar beugel, had ze in twee jaar tijd geen enkele tandarts gezien. Afgelopen november besloot de kinderrechter desondanks dat ze langer in de gesloten jeugdzorg moest blijven, maar er moest snel een oplossing voor haar komen. Zij ging zelf tegen dit besluit in beroep. Haar eis een behandeling gericht op haar diagnose, buiten een gesloten instelling.
Zorgen over jeugdzorgsysteem
De jeugdzorgaanbieder krijgt twee weken de tijd om een andere plek voor de cliënte te vinden. En dat is volgens de persrechter een uitdaging: “Wat is voor haar de goede plek? Wie kan haar problematiek goed behandelen en, ook belangrijk: is er plaats?” Het gerechtshof publiceert niet vaak persberichten over dergelijke zaken, maar wil een signaal afgeven dat er zorgen zijn over het jeugdzorgsysteem.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky