Meer dan 20 procent van de Nederlanders van 18 tot en met 50 jaar heeft in de jeugdjaren tijdens het sporten ernstig emotioneel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Ruim 13 procent kreeg te maken met lichamelijk grensoverschrijdend gedrag en ongeveer 7 procent met seksueel grensoverschrijdend gedrag, blijkt uit onderzoek in opdracht van NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt huiselijkgeweld.nl.
In dit onderzoek zijn drie vormen van grensoverschrijdend gedrag onderscheiden: emotioneel, lichamelijk en seksueel. Van elke vorm is een uitgebreide reeks gebeurtenissen uitgevraagd. Respondenten zijn per gebeurtenis gevraagd of ze dit hebben meegemaakt en zo ja, of dit indruk heeft gemaakt.
“Helaas is uit dit onderzoek opnieuw naar voren gekomen dat dit gedrag nog veel te veel voorkomt in de sport. Te veel met name jonge sporters maken dit mee, soms zo ernstig dat zij daar hun leven lang last van hebben”, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF.
Grensoverschrijdende gebeurtenissen
Emotioneel grensoverschrijdend gedrag is bij ruim twee derde van de jeugdige sporters voorgekomen, lichamelijk grensoverschrijdend gedrag kwam bij bijna 25 procent voor en seksueel grensoverschrijdend gedrag bij ruim 15 procent. Ernstige emotioneel grensoverschrijdende gebeurtenissen zijn bij ruim een vijfde van de jeugdige sporters voorgekomen, ernstige lichamelijk grensoverschrijdende gebeurtenissen bijna 13 procent en ernstig seksueel grensoverschrijdende gebeurtenissen kwamen bij bijna 7 procent van de jeugdige sporters voor.
Blijf je stil of praat je erover?
De helft van de jeugd die dit meemaakt vertelt dit aan niemand. “Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de cijfers in de komende jaren zullen dalen, te beginnen door ons echt open te stellen voor iedereen die grensoverschrijdend gedrag meemaakt. Het Centrum voor Veilige Sport Nederland doet daar dit moment zijn uiterste best voor met de campagne ‘Blijf je stil of praat je erover?’, maar kan dat niet alleen”, aldus Dielessen.
Door: Nationale Zorggids