Het Merel van Groningen project over loverboyproblematiek is onlangs door praktijkbeoordelaars beoordeeld als 'goed beschreven' en opgenomen in de databank Effectieve Sociale Interventies. Het Merel van Groningen-project is een compleet themapakket over loverboyproblematiek. Het richt zich op voorlichting en preventie. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.
Jongeren leren door het project wat een loverboy is, hoe een loverboy te werk gaat en wat de impact is op slachtoffers. Daarnaast krijgen jongeren inzicht in de risico’s van hun eigen relationeel en seksueel gedrag, de risico’s van social media en leren zij hierin hun grenzen aan te geven.
Ervaringen
Het project komt voort vanuit de ervaringen van Merel van Groningen. Zij werd als jongere zelf slachtoffer van een loverboy en wil helpen voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Aan de hand van het verhaal van Merel krijgen jongeren voorlichting en ontdekken zij of ze zelf seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen of risico lopen om slachtoffer te worden van een loverboy. Het themapakket, ontwikkeld voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar, kan ingezet worden bij scholen en jeugdhulporganisaties.
Door: Nationale Zorggids