Meer aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kreeg in 2023 flink meer meldingen binnen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg, waarbij zorgverleners over de schreef gaan. In 2022 kwamen hier 240 meldingen over binnen en vorig jaar waren dat er 330. Dit meldt IGJ.
Dat het aantal meldingen wederom is gestegen, betekent niet meteen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg vaker voorkomt. Volgens de IGJ betekent dit ook dat er meer aandacht voor is en de alertheid is gestegen. Desondanks is het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk nog veel hoger dan nu in beeld is.
Meer aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Grensoverschrijdend gedrag in de zorg kan een seksueel getinte opmerking of appje zijn, maar kan ook gaan over ongewenste aanrakingen, onnodig lichamelijk onderzoek en seksueel contact of aanranding en verkrachting. Er is binnen zorgorganisaties steeds meer aandacht voor zulk soort gedrag en zij proberen dat ook te voorkomen. Als het toch gebeurt, moeten patiënten, cliënten en omstanders daar iets mee doen. De drempel om het te melden moet daarom zo laag mogelijk zijn.
Vrouwen vaakst slachtoffer
De meeste slachtoffers in 2023 waren vrouwen. 74 procent van de plegers (zorgverleners) was man. Vrouwen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) vertonen iets vaker seksueel grensoverschrijdend gedrag dan in andere sectoren van de zorg. Een klein aantal daders viel meer dan één slachtoffer lastig. Ook kwamen er in 2023 meldingen binnen over een kleine groep zorgverleners die in voorgaande jaren ook al in beeld waren vanwege grensoverschrijdend gedrag.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky