De Rotterdamse atletiektrainer Jerry M. heeft tussen 1982 en mei 2017 diverse meisjes van 11 tot 18 jaar misbruikt. Dat gebeurde bij meerdere sportclubs. De man heeft afgelopen zomer een bekentenis afgelegd bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) en is daarna geroyeerd als lid van de Atletiekunie.
Dat bevestigt directeur Pieke de Zwart van de Atletiekunie. Uit documentatie van het ISR blijkt onder meer dat M. tussen 1983 en 1987 onbeschermde geslachtsgemeenschap had met minderjarige meisjes. De man heeft enkele van zijn slachtoffers zwanger gemaakt. Ook keek hij samen met jonge meisjes naar dierenporno en maakte hij zich schuldig aan "grensoverschrijdende massages''. Alles bij elkaar heeft de trainer zich schuldig gemaakt aan "zeer grensoverschrijdend gedrag'', aldus het ISR.
De Zwart zegt dat de Atletiekunie geen aangifte heeft kunnen doen tegen M., omdat dit een zaak van de slachtoffers is. "Wij zouden ook liever hebben gezien dat het een strafrechtelijke kwestie was geworden en dat het niet bij een tuchtzaak was gebleven.''
Reactie
De directeur van de Atletiekunie wijst erop dat iemand die door een tuchtcommissie is veroordeeld nog altijd een Verklaring Omtrent het Verdrag (VOG) kan krijgen. De Zwart zou graag zien dat justitie ook inzage krijgt in tuchtrechtelijke veroordelingen, zodat ontuchtplegers geen VOG kunnen krijgen. Dan kunnen verenigingen ontuchtplegers makkelijker weren.
Atletiekvereniging C.A.V. Energie in Barendrecht meldt in een verklaring dat M. ruim vijftien jaar trainer bij de club is geweest. In 2009 moest hij stoppen wegens onacceptabel gedrag (handtastelijkheden en masseren). Er waren toen geen atletes die een officiële klacht tegen hem indienden. M. ging daarna aan de slag bij Haag Atletiek in Den Haag, maar keerde in 2016 terug bij C.A.V. Energie na het overleggen van een VOG. "Deze samenwerking is na enkele weken direct beëindigd toen bleek dat hij op non-actief was gesteld bij Haag Atletiek'', aldus C.A.V. Energie.
Haag Atletiek laat weten dat M. begin december 2017 op non-actief was gesteld nadat een meerderjarige atlete een klacht had ingediend over grensoverschrijdend gedrag door de trainer. De Haagse vereniging meldde het incident daarna bij de Atletiekunie. Dat leidde tot het onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak.
Door: ANP