Ouders met kinderen met diabetes type 1 maken zich zorgen. Steeds vaker willen scholen niet de zorg leveren die een kind met diabetes nodig heeft, zoals het meten van de bloedwaarden door een vingerprik of toedienen van insuline. Scholen zien deze zorg als medische handelingen en willen niet aansprakelijk zijn voor als er iets gebeurt. Dit meldt RTL Nieuws.
Veel scholen volgen het medisch protocol van de PO-Raad, zegt Lydia Braakman van de stichting Zorgeloos met diabetes naar school. In dat protocol vallen vingerprikken en het injecteren met een insulinepomp onder de medische handelingen. Wanneer er bij een medische handeling door een docent iets fout gaat, is de school aansprakelijk. Veel scholen willen die verantwoordelijkheid niet langer op zich nemen en dus mogen hun docenten niet meer de zorg leveren die kinderen met diabetes nodig hebben. Ouders met kinderen met diabetes maken zich zorgen over deze ontwikkeling.
Volgens de stichting Zorgeloos met diabetes naar school klopt het protocol van de PO-Raad echter niet. Uit onafhankelijk onderzoek zou blijken dat vingerprikken en insuline-injecties met een pomp geen medische handelingen zijn. De stichting voert daarom actie om scholen hierop te wijzen. De PO-Raad heeft zich bereid verklaard het protocol opnieuw te bekijken.
Nu moeten ouders nog zelf een oplossing zien te vinden wanneer de school weigert. Volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders lossen veel ouders het probleem nu op door een docent als privépersoon aan te stellen. De school is dan niet verantwoordelijk.
Door: Redactie Nationale Zorggids