De gemeente Rotterdam is een campagne gestart om te waarschuwen voor de gevaren van lachgas. Onder jongeren is het een nieuwe trend om het gas uit de patronen voor slagroomspuiten in een ballon te spuiten. Het gas uit de ballon ademen ze vervolgens in voor een roes die enkele seconden duurt. Het inademen van lachgas is niet zonder risico's en kan bij langdurig gebruik ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
De gemeente Rotterdam start een campagne om ouders en jongeren te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van lachgas. Het gebruik van de lachgaspatronen blijkt onder Rotterdamse kinderen populair. Gemeentereinigers vinden de patronen geregeld op straat aan. "Eigenlijk op alle speel- en hangplekken", aldus een woordvoerder.
Door zuurstoftekort dat optreedt kunnen gebruikers van lachgas last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en flauwvallen. Langdurig gebruik van lachgas kan hersenbeschadiging veroorzaken omdat het gas de werking van vitamine B12 blokkeert. Daarnaast is er risico op bevriezing (van de longen, lippen, neus en stembanden), gehoorschade en zelfs onvruchtbaarheid. Ook kunnen kinderen door het gebruik stikken.
De gemeente Rotterdam heeft samen met YOUZ, gespecialiseerd in verslaving bij jongeren, een lespakket samengesteld. Dit lespakket wordt binnenkort naar alle Rotterdamse scholen (basis- en voortgezet onderwijs) gestuurd. Met het lespakket kunnen docenten in een uur tijd aan hun leerlingen uitleggen wat de gevaren zijn van lachgas, zegt de gemeentewoordvoerder. "Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van lachgas, maar juist daarom maken we ons zorgen. Zolang er geen duidelijkheid is, moet je er voorzichtig mee zijn."
Door: Redactie Nationale Zorggids