In diverse Europese landen zijn kinderen besmet geraakt met de mazelen. Het RIVM verwacht niet dat er in Nederland een epidemie zal uitbreken, maar toch blijft het alert. Tot nu toe zijn er dit jaar twee meldingen van besmetting met de mazelen geweest. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Ongeveer 95 procent van de Nederlanders is ingeënt tegen de mazelen. “De overige 5 procent heeft de ziekte waarschijnlijk onlangs gehad, waardoor er geen gevaar op besmetting meer is”, stelt Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma. De laatste keer dat er in Nederland een mazelenepidemie uitbrak was tussen tussen mei 2013 en maart 2014.
Hoewel er in ontwikkelingslanden dagelijks honderden kinderen komen te overlijden, is de kans op overlijden door de ziekte in Nederland een stuk kleiner. Ongeveer één op de duizend kinderen sterft hier door de mazelen.
Mazelen (morbilli) is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Het kenmerkende verschijnsel van een mazeleninfectie is de rode huiduitslag. Mazelenvaccinatie wordt aangeboden aan alle kinderen in Nederland via het Rijksvaccinatieprogramma.
Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is. Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd.
Door: Redactie Nationale Zorggids