Een Britse gezondheidsorganisatie wil dat ouders hun kind financieel belonen voor gezond eten. Nederlandse voedingsdeskundigen en opvoedkundigen vinden dat een bijzondere wijze van opvoeden. Volgens opvoedkundige Marina van der Wal getuigt het zelfs van onvermogen bij de ouders. Dat meldt RTL Nieuws.
Voedingsdeskundige Natasja Wildeman vermoedt dat ouders hun kind wel eens omkopen om bepaald voedsel te eten. Dat hoeft niet per se met geld te zijn, maar bijvoorbeeld door te dreigen met het wel of niet krijgen van een toetje. Hoewel een beloningssysteem kan werken, is dat vaak slechts van tijdelijk aard. Kinderen omkopen met geld noemt Wildeman bijzonder.
Zo ook opvoedkundige Marina van der Wal. “Ik vind het getuigen van onvermogen om op deze manier te werken. Dit betekent dat je gezond gedrag dat eigenlijk vanuit het kind zelf moet komen, zakelijk gaat maken. Als een kind een beetje slim is gaat hij daarna onderhandelen over kleren aantrekken, in bad gaan en tandenpoetsen”, aldus Van der Wal.
Beide deskundigen zijn van mening dat onderhandelen niet de manier is om een kind op te voeden, maar ‘gewoon’ het goede voorbeeld geven wel. Door te laten zien dat gezond eten lekker is, gaat het kind vanzelf overstag. En ouders moeten accepteren dat een dag zonder groente kan. Kinderen belanden op een bepaalde leeftijd in de nee-fase, en dat is een onderdeel van opgroeien.
Door: Redactie Nationale Zorggids