Probleemjongeren hebben volgens forensisch orthopedagoog Anouk Spruit, baat bij sporten. Spruit, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, denkt dat ze middels sport discipline krijgen, leren samenwerken en leren omgaan met gezag. Dat meldt de Volkskrant.
Sport an sich verbetert het gedrag van een probleemjongere niet, maar het klimaat daaromheen wel. “Draagt de trainer uit dat je respect voor hem moet tonen, voor elkaar en de scheidsrechter, of niet. Staan ouders langs de lijn agressieve teksten te roepen of niet”, zegt Spruit. Maar vooral de coach speelt een belangrijke rol. Als een jongere zich daarmee verbonden voelt, helpt hij of zij onbewust het probleemgedrag te verminderen.
Tijdens haar onderzoek keek Spruit naar het verschil in gedrag tussen contactsporten en andere sporten, maar die kon zij niet vinden. Een agressieve sport (vechtsport), leidt niet direct tot agressief gedrag. Volgens haar hangt het er echt vanaf hoe de coach is, hoe de sfeer is en wat voor mensen er rondlopen op de sportclub.
De sportinterventie ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ boekte onlangs een klein succes. Deelnemers, afkomstig uit een achterstandswijk of met een laag opleidingsniveau, mochten hieraan meedoen. Het project is ter preventie van jeugddelinquentie bij jongeren die probleemgedrag vertonen. Hoewel de effecten niet groots waren, lijkt het er toch op dat jongeren die meedoen met de interventie iets minder vaak crimineel gedrag vertonen.
Door: Redactie Nationale Zorggids