Kinderen met neuroblastoom kunnen sinds kort terecht in het Prinses Máxima Centrum voor immuuntherapie. Neuroblastoom is één van de zwaarste vormen van kanker. Immuuntherapie is alleen beschikbaar voor kinderen die de standaardbehandeling met succes is afronden. Maar de extra immuuntherapie was tot voor kort alleen voor Nederlandse patiëntjes mogelijk in de Verenigde Staten. Dat meldt Trouw.
Met immuuntherapie worden medicijnen gebruikt die het immuunsysteem aanzetten tot bestrijding van de kankercellen. Kinderen die de chemotherapie met succes kunnen afronden, komen hiervoor in aanmerking.
Zo ook Isa, het tweede kind van Nederland dat gebruik kan maken van de therapie in Nederland. Na zeven chemorondes en een operatie van acht uur bleek de tumorhaard voor negentig procent verwijderd. Dat was nog niet genoeg om in aanmerking te komen voor immuuntherapie. Daarom werd de gehele linkernier, waar nog kankercellen in zaten, verwijderd. Afgelopen zomer bleek de behandeling succesvol: Isa kwam in aanmerking voor immuuntherapie.
Het jonge meisje zit momenteel middenin het proces: ze heeft er al enkele behandelingen op zitten. Dankzij de behandeling heeft ze tien tot twintig procent meer kans om te overleggen. Medisch hoofd Max van Noesel van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie vindt het niet meer dan logisch dat de therapie nu ook in Nederland beschikbaar is. “Het eerste onderzoek laat zien dat na drie jaar dat voordeel 10 tot 20 procent is. Dat komt nog bovenop de kans op overleving, die nu wordt geschat tussen de 20 en 50 procent. Maar we weten nog niet of dat extra voordeel standhoudt bijvoorbeeld vijf jaar na de behandeling”, zegt Van Noesel voorzichtig. Hij vindt het desalniettemin belangrijk om in Nederland meer te weten te komen over immuuntherapie.
Door: Redactie Nationale Zorggids