Zo'n 1200 middelbare scholieren in de regio Nijmegen zullen komend schooljaar leren hoe ze moeten reanimeren. Ze krijgen les van studenten Geneeskunde van de Radboud Universiteit van Nijmegen. De studenten hebben hiertoe zelf stichting opgericht, taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students) Nijmegen. Dit meldt de Gelderlander.
De studenten hebben zich tot doel gesteld zoveel mogelijk scholieren in de regio gratis les te geven in reanimatie. Om alle 1200 leerlingen een cursus aan te kunnen bieden, zoekt de stichting nog een aantal instructeurs. Op dit moment hebben de studenten 19 trainers weten te werven.
Onlangs is er discussie ontstaan over de cijfers met betrekking tot reanimatie. Daarom heeft De NVVE diverse organisaties uitgenodigd voor een rondetafelbijeenkomst over het gebruik van de meest actuele cijfers met betrekking tot reanimatie. Doelstelling van dit overleg is te komen tot het gezamenlijk gebruik van correcte cijfers op basis van de resultaten van recent Europees onderzoek, zoals dat van het AMC. Daarnaast moet er een tekst worden opgesteld die duidelijk en in begrijpelijke taal uitlegt wat een 'redelijk tot goede kwaliteit van leven' inhoudt (conform het AMC onderzoek 90 procent van de overlevenden).
In Nederland worden per jaar zo'n 15.000 mensen getroffen door een hartstilstand. De kans om een hartstilstand te overleven neemt aanzienlijk toe als binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren.
© Nationale Zorggids
Toevoeging UnitedConsumers: Iedereen kan leren reanimeren. Wat veel mensen niet weten is dat reanimatiecursussen voor iedereen toegankelijk zijn. Ze worden namelijk in veel gevallen volledig vergoed vanuit aanvullende zorgverzekering. Bovendien hoef je geen eigen risico te betalen. Reanimatiecursussen vallen onder preventieve zorg en zijn makkelijk te volgen, enkel wens om de cursus te doen is voldoende. Meer weten? Kijk op www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/bespaartips/preventieve-zorg-reanimatiecursus.jsp.