Wereldwijd neemt het aantal aidsdoden af, maar dat geldt niet voor jongeren van 10 tot 19 jaar. De nieuwe campagne ‘ALL-IN’ van het VN-kinderfonds en een aantal zusterorganisaties moet ervoor zorgen dat het aantal aidsdoden onder jongeren in 2020 met 65 procent is afgenomen. De campagne moet het beleid veranderen en meer jongeren betrekken in de strijd. Dat meldt De Volkskrant.
De campagne ALL-IN focust zich op de 25 landen waar meer dan 90 procent van de aidsdoden valt. In Zuid-Afrika, Nigeria, Tanzania, Kenia, Ethiopië en India vallen de meeste doden. In Nederland leven zo’n 25.000 mensen met aids. Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 1.100 mensen hiv bij.
ALL-IN wil onder andere betere data beschikbaar krijgen over de ziekte onder jongeren. De campagne richt zich daarnaast op het beter bereiken van jongeren door innovatieve methoden. Ook wil ALL-IN de problematiek onder jongeren op de politieke agenda zetten.
Opvallend is dat tussen 2005 en 2013 het aantal aidsdoden wereldwijd met 40 procent is afgenomen, maar dat juist onder jongeren de sterfte oploopt. “De meeste jongeren met hiv hebben het virus via hun moeder gekregen. Ze zijn soms wel behandeld maar vervolgens buiten beeld geraakt, of zelfs nooit gediagnosticeerd. Als ze dan alsnog bij de dokter komen, is het vaak te laat”, zegt Craig McClure, hoofd Hiv/Aids bij Unicef.
In 2013 raakte elke twee minuten een jongere met hiv besmet. Om dat terug te dringen werken Unicef, UNaids, de Wereldgezondheidsorganisaties samen met nationale overheden. Om de jongeren te bereiken is er bijvoorbeeld op MTV een soap voor Afrikaanse jongeren, genaamd Shuga. Een ander initiatief is U-report. Op dat platform kunnen jongeren via hun mobiel problemen melden.
© Nationale Zorggids