(Novum) - Een wetsvoorstel waarin de mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek te doen op kinderen worden verruimd, moet worden veranderd. Dat zei voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens Laurien Koster woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.
Momenteel mogen in Nederland alleen kinderen meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek als ze daar zelf iets aan hebben of als de studie alleen bij kinderen kan worden uitgevoerd. Als het onderzoek alleen bij kinderen kan worden uitgevoerd, moeten de risico's verwaarloosbaar en de belasting voor het kind minimaal zijn.
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil echter de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen verruimen. Het voorstel voor de wijziging ligt in de Tweede Kamer.
Het College voor de Rechten van de Mens vindt het voorstel echter op gespannen voet staan met onder meer het recht op onaantastbaarheid van het lichaam, eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en het verbod op onmenselijke en vernederende behandeling. "Ik kan mij heel goed verplaatsen in gevoelens van artsen die de medische wetenschap vooruit willen helpen omdat ze zien dat ze dit kind misschien niet meer kunnen redden, maar hopen volgende kinderen wel te kunnen redden. Ik beschouw dat als een hele serieuze drijfveer", aldus Koster.
De individuele mensenrechtenbescherming ziet volgens haar echter op het beschermen van mensen, en kinderen, hier en nu. "Wat met name niet goed is aan dit wetsvoorstel is dat jonge kinderen aan meer pijn, ongemak en risico's worden blootgesteld dan nu. Je mag jonge kinderen die zelf daar helemaal niets van kunnen vinden, niet aan meer blootstellen."