Richtlijnen binnen de zorg voor mensen met psychotische stoornissen zijn te veel op mannen gericht. Onderzoekers van het UMCG stellen dat er veel te verbeteren is voor vrouwen in de psychiatrie, op het gebied van diagnostiek én behandeling. Dit meldt Trouw.
Mannen krijgen veel eerder dan vrouwen de diagnose voor een psychotische stoornis. Waar er bij mannen zo’n 2,5 jaar overheen gaat voor een diagnose wordt gesteld, duurt dat bij vrouwen gemiddeld 6,6 jaar. Mannen blijken volgens de Groningse onderzoekers meer te voldoen aan het bekende ziektebeeld. Bij psychotische stoornissen kijkt men bijvoorbeeld naar hallucinaties, wanen en apathisch gedrag. Mannen voldoen daar vaak aan, terwijl vrouwen met een psychotische stoornis meer last hebben van depressieve klachten, chaotisch gedrag en concentratieverlies.
Vroege diagnose
De meeste mannen krijgen daarnaast al relatief vroeg in hun leven de diagnose: rond hun 20ste is vaak duidelijk dat ze lijden aan een psychotische stoornis. Dat is bij vrouwen anders. Zij kunnen hier ook pas op middelbare leeftijd of erna mee te maken krijgen. Voor die tijd worden ze hier enigszins tegen beschermd door het hormoon oestrogeen.
Geen vrouwspecifieke richtlijnen
Patiënten die niet behandeld worden, kunnen op privé- en werkgebied schade aanrichten. “Daarom is het belangrijk de periode dat iemand psychotisch is, zo kort mogelijk te houden”, aldus Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie van het UMCG.
Zij en collega-onderzoeker Bodyl Brand pleiten daarnaast voor betere behandeling, bijvoorbeeld door meer maatwerk te bieden bij het voorschrijven van medicatie. Antipsychotica zijn met name getest op mannen tot 45 jaar. “Helaas zijn er geen vrouwspecifieke richtlijnen, terwijl het vrouwenlichaam echt anders is dan dat van de man.” Het vrouwenlichaam breekt antipsychotica bijvoorbeeld langer af, vooral als ze wat jonger zijn. Daardoor belandt er medicijn in hun bloed dan bij mannen. Het hormoon oestrogeen remt ook nog eens de afbraak van de medicijnen in de lever, waardoor vrouwen risico lopen op overmedicatie.
Door: Nationale Zorggids