Vijf Europese onderzoeksinstituten willen weten welke afwijkingen in het functioneren van de hersenen aangaan voorafgaand aan autisme bij jonge kinderen. Dit zoeken ze uit met mri-scans die worden gedaan tijdens de slaap. De te onderzoeken kinderen vertonen nog geen symptomen, of pas net. Onder meer het Radboudumc doet mee met het onderzoek. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).
“Bij oudere kinderen en volwassenen wordt al veel onderzoek gedaan. Maar we hebben nog onvoldoende inzicht in de processen die aan de basis staan bij de ontwikkeling van autisme in de eerste jaren na de geboorte. Jonge kinderen zijn doorgaans te beweeglijk om stil te liggen in een scanapparaat, daarom gaan we ze scannen terwijl ze slapen in de scanner”, zegt professor Jan Buitelaar. Met de scans wordt de hypothese getoetst of er biologische aanwijzingen zijn voor autisme.
Honderd kinderen in Nijmegen
Van de totaal vierduizend onderzochte kinderen, zullen er honderd in Nijmegen onder de mri worden gelegd. De wetenschappers zijn nog op zoek naar kinderen van 3 tot 4,5 jaar die al gediagnosticeerd zijn en een controlegroep van kinderen die geen autisme hebben. De scans zullen herhaald worden als ze 4 tot 5,5 zijn en er volgt een functioneringsonderzoek als ze 6 jaar zijn.
Taalontwikkeling beter of slechter
Dat het onderzoek over meerdere jaren plaatsvindt, heeft onder meer te maken met taalontwikkeling. Sommige kinderen hebben tegen de tijd dat ze 5 jaar zijn ineens een veel betere taalontwikkeling, terwijl dit bij anderen juist slechter zal zijn. Buitelaar wil weten op welke plekken de hersenschors dunner is en of biologische afwijkingen verbonden kunnen worden aan de ernst van het autisme. Verstandelijke beperkingen, epilepsie en adhd worden meegenomen in het onderzoek.
Door: Nationale Zorggids