Mensen die een tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen en op verlof mogen, kunnen door een nieuwe proef mogelijk een enkelband aangemeten krijgen tijdens dit verlof. Minister Dekker van Rechtsbescherming laat weten dat dit najaar al gestart zal worden met de proef die twee jaar duurt. Hierdoor is voor de reclassering en kliniek duidelijk waar iemand zich bevindt of heeft bevonden, als deze zich niet op tijd meldt na verlof. Dekker ontkent dat de maatregel een gevolg is van recente problemen met verlof bij de forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder. Dit meldt RTL Nieuws.
Het gebruik van een enkelband wordt nu alleen nog gebruikt bij gevangenen die op verlof mogen, niet bij mensen in een forensisch psychiatrische kliniek. De enkelband is een extra controle op de patiënten die met verlof gaan. Recentelijk ging het bij Fivoor, de kliniek waar Michael P. ook zat, twee keer mis toen patiënten niet terugkwamen van verlof. Één van deze mannen werd door zijn familie omschreven als zeer gevaarlijk.
Elektronisch toezicht
Toch zou de proef voor psychiatrische patiënten niet zijn ingesteld na deze incidenten. Dekkers stelt dat de samenleving niet zonder risico’s is en dat deze vorm van elektronisch toezicht zou kunnen helpen omdat iemand zo gevolgd kan worden. Klinieken die willen meewerken aan de proef, kunnen zich daarvoor aanmelden. Samen met de reclassering wordt dan bekeken voor welke patiënten zo’n enkelband een goede vorm van toezicht is. Patiënten die al eerder niet of te laat van verlof terug kwamen, komen wellicht in aanmerking voor de enkelband.
Het gebruik van een enkelband bij forensisch psychiatrische klinieken werd in 2012 al eens aangekaart door Henk Krol van 50Plus. Dat voorstel werd onderzocht maar uiteindelijk niet ingevoerd. De proef moet nu laten blijken of de maatregel het gewenste resultaat heeft.
Door: Nationale Zorggids