Logo_logo-kwf_kankebestrijding

Door (ex-)kankerpatiënten drie vormen van therapie aan te bieden, kan hun kwaliteit van leven bewezen verbeterd worden. Dat is niet alleen goed voor de patiënten zelf, maar zo kan de maatschappij ook ongeveer een miljard euro minder uitgeven aan zorggerelateerde kosten voor deze groep. Dit meldt Skipr.

Ongeveer 64 procent van (ex-)kankerpatiënten kampt met angstige of depressieve gevoelens door hun ziekte. Dat aantal is te verlagen door drie specifieke vormen van therapie aan te bieden. Het gaat om groepstherapieën Zingevingsgerichte Groepstherapie (ZGT) en Mindfulnessbased Cognitieve Gedragstherapie (MBCT) en het fitnessprogramma OnTrack. Deze bewezen effectieve vormen kunnen helpen wanneer negatieve gevoelens opspelen en om de lichamelijke fitheid op peil te houden.

Voor patiënten kan het heel fijn zijn om therapie te volgen om de geestelijke en lichamelijke gevolgen van kanker een plekje te kunnen geven. De twee soorten groepstherapie helpen daarbij. De derde, OnTrack, is bedoeld om vermoeidheid tijdens en na de behandelingen te verminderen door het lichaam te trainen in fitheid. Echter zijn de therapieën nog niet voor iedereen toegankelijk. Dit komt deels doordat zij niet worden aangeboden of omdat de basisverzekering deze niet vergoedt. “We hopen dat dit rapport aanleiding is voor maatschappelijke organisaties om de handschoen gezamenlijk op te pakken”, aldus het KWF. Zo zouden meer (ex-)kankerpatiënten geholpen kunnen worden.

Minder zorgkosten

KWF heeft de kosteneffectiviteit van de therapieën in het rapport in kaart gebracht en stelt dat ongeveer een miljard euro aan zorggerelateerde kosten bespaard kan worden. Mensen die de therapie volgen, kunnen negatieve gedachten makkelijker loslaten en ervaren ook positieve gevolgen wat betreft slaapstoornissen, vermoeidheid en hun algemene fitheid. Hierdoor maken zij minder zorgkosten dan patiënten die de therapieën niet volgen. Ze doen minder vaak een beroep op een uitkering van het UWV en gaan vaker weer terug naar hun baan.

Door: Redactie Nationale Zorggids