Sinds begin dit jaar is ook een gameverslaving een officiële ziekte. Dit heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloten. Nederland telt zo’n 12.000 jongeren met een gameverslaving. In 2015 zochten net iets meer dan vijfhonderd van hen professionele hulp om van hun verslaving af te komen. Dat meldt RTL Nieuws.
Een gameverslaving is niet alleen afhankelijk van de tijd die je eraan besteedt, maar heeft ook veel te maken met in hoeverre het je dagelijks leven aantast. “Net als bij andere verslavingen gaat het fout wanneer de balans met de rest van je leven wegvalt. Wij zien gamers blaasproblemen hebben omdat ze niet meer naar het toilet willen gaan tijdens het gamen”, zegt Laura de Fuentes van verslavingsinstelling Novadic Kentron.
Iemand met een gameverslaving vertoont aanhoudend en terugkerend gamegedrag en heeft geen controle over zijn gamegewoonten (dwanggedrag). Wie met zo’n verslaving kampt, kan het spel niet loslaten en vindt de game op dat moment het allerbelangrijkst. Gameverslaafden spelen het spel door, ook al zullen ze daarna grote negatieve consequenties ervaren. Je krijgt pas de diagnose gameverslaafd als je een jaar lang de eerdergenoemde symptomen laat zien.
Door: Redactie Nationale Zorggids