In een vanmorgen verschenen opiniestuk in Trouwe schrijven Ieder(in) en vakbond CNV Connectief over de wil van mensen met een arbeidsbeperking om te werken, maar het onvermogen om een baan te vinden. Het is aan de overheid om het goede voorbeeld te geven, maar ze lijken juist van de banenafspraak af te willen. Dit meldt Ieder(in).
Overheids- en onderwijswerkgevers hebben de afgelopen jaren niet voldoende banen gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten uit 2015 is vastgelegd dat werkgevers die geen of onvoldoende invulling geven aan de gemaakte afspraken daarvoor heffingen kunnen krijgen opgelegd. Om die reden stellen werkgevers in de publieke sector de afspraken ter discussie. De CNV voorzitter vindt dat zij de gemaakte afspraken niet zomaar kunnen negeren, maar juist een voorbeeld moeten zijn voor de andere sectoren.
De publieke sector krabbelt terug en wil dat het aantal banen in het Banenplan niet langer verdeeld wordt tussen het bedrijfsleven en de overheid. De sector wil af van de huidige quota voor de banen die gecreëerd moeten worden vanuit de Participatiewet. Ieder(in) CNV Connectief vinden dat nu juist de tijd is om te zorgen voor een inclusievere arbeidsmarkt, ook bij de overheid.
“Door de lage arbeidsdeelname van mensen met een beperking of aandoening, heeft een groot deel van hen een structureel laag inkomen. Ook degenen met een goede opleiding. De groep die geen werk kan vinden, zegt de sociale contacten met collega’s en de voldoening die werk geeft te missen”, schrijven de vakbond en belangenorganisatie. Ze vinden dan ook dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft en mensen niet moet bang maken door hun kansen op de arbeidsmarkt te verkleinen.
“Waarom blijft de overheid zo schrikbarend achter bij het nakomen van de banenafspraak? Daar moet de discussie over gaan. Pogingen om invloed uit te oefenen op de formatie moeten dan ook gaan over hoe de banenafspraak wel kan worden nagekomen. Pleiten voor het afzwakken van een afspraak die even niet uitkomt, past niet bij een betrouwbare overheid”, aldus Ieder(in) en CNV. De Banenafspraak is hard nodig om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen op de arbeidsmarkt.
Aan het artikel hebben meegewerkt: de Landelijke Cliëntenraad, MIND Platform Psychische Gezondheid, FNV Uitkeringsgerechtigden, CNV Connectief en Ieder(in).
Door: Redactie Nationale Zorggids