Normal_buik__eetstoornis

In 2009 lanceerde Tactus Verslavingszorg de website etendebaas.nl. Een laagdrempelige website die mensen met een eetstoornis online begeleiding biedt. Promovenda Elke ter Huurne van de Radboud Universiteit onderzocht de effectiviteit van het online hulpprogramma en concludeert dat een bepaalde groep patiënten baat heeft bij dergelijke laagdrempelige zorg. Dat meldt Trouw. 

Het is voor mensen met een eetstoornis moeilijk om de stap naar reguliere zorg te maken, omdat ze zich veelal schamen of bang zijn voor stigmatisering. Ter Huurne ziet vooral dat mensen met boulimia, een eetbui-stoornis of een zogenoemde ‘eetstoornis niet anderszins omschreven’ baat hebben bij etendebaas.nl. Omdat anorexia vaak moeilijker te behandelen is, is de online behandeling voor deze patiënten minder geschikt.

Tijdens haar onderzoek bestudeerde Ter Huurne meer dan honderd proefpersonen. Zij maakten gedurende een bepaalde periode gebruik van de website van Tactus. Na de behandeling waren de meeste van hen blijer met hun lichaam en waren ze bovendien geestelijk en lichamelijk gezonder. De effecten van de behandeling waren een jaar later nog zichtbaar. De controlegroep die geen gebruikmaakte van de website liep geestelijk en lichamelijk achter op de focusgroep.

Sinds de start van etendebaas.nl in 2009 hebben bijna zevenhonderd mensen het online programma gevolgd. Meer dan 60 procent rondde de behandeling af. “Dat klinkt misschien laag, maar bij reguliere behandelingen ligt dat percentage niet veel hoger. Bovendien is nooit goed vastgesteld wat ‘uitbehandeld’ precies betekent”, zegt Ter Huurne.

Marieke Brouwer van ggz-instelling Human Concern, een kliniek die werkt met ervaringsprofessionals, denkt dat niet iedereen iets aan online hulpprogramma’s zal hebben. Mensen met een vergevorderde eetstoornis hebben andere en intensievere zorg nodig. Human Concern werkt deels online, bijvoorbeeld met Skype of digitale huiswerkopdrachten, maar hecht veel belang aan persoonlijk contact. “Je kunt op internet iets lezen, maar de eetstoornis-stem neemt het daarna toch weer over. Zo’n denkpatroon kun je online niet omdraaien.”

Door: Redactie Nationale Zorggids