Normal_arrestatie_politie

Per 1 januari volgend jaar stopt de politie met het opvangen en vervoeren van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg van politie Amsterdam laat in een uitzending van De Monitor weten dat de politie er niet is om patiënten met handboeien te vervoeren. Dat meldt De Monitor. 

Het aantal incidenten met verwarde personen is de afgelopen jaren toegenomen. Vorig jaar ontving de politie meer dan 65.000 meldingen, vijf jaar geleden was dat 65 procent minder. Bij dergelijke meldingen pakt de politie de verwarde persoon op zoals ze dat ook met een verdachte zouden doen door te handboeien en in een politieauto af te voeren naar een arrestantencel. Vervolgens wordt de persoon, nadat deze door een arts is bekeken, weer naar huis gestuurd zodra hij gekalmeerd is. De Amsterdamse korpschef wil dat daar verandering in komt. Een verwarde persoon moet bij een hulpverlener terechtkomen en niet bij de politie, vindt Aalbersberg. “Dat is niet humaan en bovendien hebben wij ook niet de juridische basis om deze mensen op te pakken als ze geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd.”

Minister Schippers staat achter het besluit van de politie. Mensen die verward gedrag vertonen dienen op een passende wijze vervoerd te worden. Onduidelijk is nog wat wel een passende wijze van vervoer is. Schippers vindt dat de politie samen met de ambulancezorg en ggz afspraken moet maken over de handelwijze rondom verwarde personen, waarbij de gemeente de regie moet hebben.

Het ministerie van Volksgezondheid laat op de website van Rijksoverheid weten te onderzoeken wat de beste manier van vervoer voor verwarde personen is. Daarbij gaat het ook bekijken hoe in de Tijdelijke wet ambulancezorg een duidelijkere definiëring van ambulancezorg kan worden neergezet. Na Prinsjesdag zal het ministerie ook zichtbaar maken wat de omvang is van het bedrag dat nodig is om het vervoer over te nemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids