Duizenden mensen met psychiatrische problemen verblijven onnodig of te lang in een ggz-instelling. Zij zouden ambulante zorg kunnen ontvangen, maar kunnen nergens terecht. Er is onvoldoende betaalbare sociale huisvesting. Ook zijn er niet genoeg mogelijkheden voor beschermd wonen, blijkt uit het conceptrapport 'Medisch noodzakelijk verblijf in de geneeskundige ggz' van het Zorginstituut Nederland. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Het probleem ligt bij de gevolgen van de beddenafbouw in de ggz. Bedden in ggz-instellingen moeten plaatsmaken voor ambulante zorg. Maar nu blijkt de opbouw van de ambulante zorg minder snel te gaan dan de afbouw van de bedden. Volgens het Landelijk Platform Ggz heeft het onder andere te maken met de slechte samenwerking tussen hulpverleners, wachtlijsten en trage hulp.
“Als er ergens een prop zit, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de doorstroming. We hebben een aanjaagteam dat kijkt hoe het in de regio's is georganiseerd. De verschillen zijn groot”, zegt minister Schippers van Volksgezondheid. Zij reageert nog niet inhoudelijk op het conceptrapport van het Zorginsituut.
15 procent van de 280.000 Nederlands met ernstig psychische aandoeningen wordt wel eens opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De VVD wil dat ook deze mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Cda sluit zich hierbij aan, de zorg in de thuisomgeving moet in orde zijn voordat er andere plannen gemaakt kunnen worden.
©Nationale Zorggids