Normal_pexels-cottonbro-studio-4009401__1_

Vijftien jaar geleden was de laatste keer dat de minimumnormen voor ondertiteling waren aangescherpt. Hierdoor zijn er geen wettelijke eisen gesteld aan films en series die beschikbaar staan op streamingdiensten, zoals Netflix en Videoland, en ze vervolgens voor 1,5 miljoen Nederlanders niet volledig toegankelijk zijn. Dit meldt NOS.

Ieder(in) zegt dat dit niet langer kan en dat vooral commerciële aanbieders achterblijven. Volgens hen zou het bij de wet verplicht moeten zijn om programma’s toegankelijker te maken. Het is helaas niet duidelijk hoeveel media ondertiteling voor doven en slechthorenden (ODS) gebruikt, omdat het Commissariaat voor de Media uitsluitend ‘gewone’ ondertiteling registreert.

Aanbod

Een search op online platformen laat zien dat sommige films, series en programma's geen enkele vorm van ondertiteling hebben, terwijl anderen wel ODS of ‘gewone’ ondertiteling hebben. Daarnaast hebben buitenlandse films zelden ODS beschikbaar.

Desondanks zeggen alle streamingdiensten dat ze het belangrijk vinden dat hun aanbod voor iedereen beschikbaar is. Netflix zegt dat ze het overgrote deel van hun Nederlandse inhoud met ODS willen voorzien, maar dat ze meer tijd nodig hebben voor de overstap.

NPO, die zelf richtlijnen heeft voor goede ondertiteling voor doven en slechthorenden, is één van de uitzonderingen. Hierdoor is ruim 99 procent van het aanbod op de publieke zenders beschikbaar voor slechthorenden.

De wet

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Lucille Werner is er sprake van discriminatie als ODS niet bij alle programma's beschikbaar is. Terwijl het wel wettelijk vastgesteld is in het VN-verdrag Handicap dat de drempel voor gehandicapten laag moet zijn zodat ze kunnen participeren in de samenleving.

Echte stappen

Volgens Ieder(in) en andere belangenorganisaties moeten wettelijke eisen omtrent slechthorenden steeds strenger worden voor niet alleen commerciële omroepen, maar ook regionale omroepen. Wel moeten de omroepen sinds vorig zomer al jaarlijks melden wat voor maatregelen zij hebben genomen om hun aanbod toegankelijker te maken.

Ook Werner vindt dat de maatregelen urgentie missen. Door zelf actie te ondernemen heeft ze samen met haar collega’s Westerveld (GroenLinks) en Van der Graaf (ChristenUnie) eind vorig jaar een amendement dat voor 1 miljoen euro per jaar vrijmaakt voor audiodescriptie bij NPO-programma’s erdoor gekregen.

Door: Nationale Zorggids