Je droomopleiding volgen is niet zo vanzelfsprekend wanneer er sprake is van een beperking. De 16-jarige Mike van Brenk wil brood- en banketbakker worden, maar had grote moeite om toegelaten te worden op de vakopleiding. De eerste school waar hij aanklopte wilde de jongen door zijn beperking niet eens aannemen, de tweede wilde alleen starten als de jongen zelf een stageplek zou vinden. Nu dat is gelukt, is Mike erg blij met het verwezenlijken van zijn droom. Dit meldt Telegraaf.
Studeren met een beperking is een uitdaging, zo ondervond Mike. Dat een leerling gevraagd wordt om zelf actief naar een stageplek te zoeken, is best een unieke situatie. “Dus deed mijn moeder een oproep op Facebook”, vertelt de 16-jarige. Daarin werd ook bakker Lex Brakenhoff uit Assendelft getagd. Die zag tijdens een gesprek het enthousiasme van de jongen en besloot hem een stageplek aan te bieden in zijn bakkerij.
Syndroom van Wolfram
Brakenhoff vindt het zelfs verfrissend om de bijna blinde jongen in zijn bakkerij te hebben. “We moeten zelf ook weer nadenken waarom en hoe we sommige zaken hier ook alweer doen.” Mike heeft het syndroom van Wolfram, waardoor hij met zijn rechteroog nog maar 5 procent ziet. Aan zijn linkeroog is de tiener blind. Alleen door zijn gezicht heel dicht boven het gebak te houden, kan hij zien wat hij doet.
Kleine aanpassingen
In de bakkerij werden een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo liggen voorwerpen nu op een vaste plek, zodat Mike weet waar hij bepaalde dingen kan vinden. Voorheen lag dat meer verspreid. Ook moet er op een iets andere manier uitgelegd worden hoe een recept gemaakt wordt. “Normaal laat je aan leerling-bakkers heel veel zien. Dat kan nu niet.” In plaats daarvan laten ze de jongen veel voelen door zijn handen te pakken en wordt er veel gepraat.
Zowel de jongen als de bakker zijn blij met hun samenwerking. De bakker had niet verwacht dat er zoveel aandacht zou komen voor de aangeboden stageplek. “Ik vind het heel gewoon dat je kijkt hoe je zo iemand een kans kunt geven.” Mike ziet de stage als een kans om gewoon mee te kunnen draaien in een bakkerij. “Ik voel me er al helemaal thuis.”
Door: Nationale Zorggids