Vandaag gaat de bewustwordingscampagne Stop voor de Witte Stok van start. Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio vragen hiermee voor meer begrip voor stokgebruikers in het verkeer. De organisaties maken zich allen hard voor mensen met een visuele beperking en bundelen daarom in de week voorafgaand aan de Dag van de Witte Stok op 15 oktober hun krachten. Meer informatie staat op stopvoordewittestok.nl. Dat meldt KNGF Geleidehonden.
Bij driekwart van de blinden en slechtzienden werd het afgelopen jaar de witte taststok genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Twee derde van de ondervraagden kwam hierdoor in een vervelende of gevaarlijke situatie terecht. Zo reden voertuigen rakelings langs, werd de stok uit handen gereden en de stokgebruiker uitgescholden door andere verkeersdeelnemers. En dat terwijl het wettelijk verplicht is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok.
Passanten kunnen in onder andere Leiden, Nijmegen, Putten en Groningen onder begeleiding van een mobiliteitstrainer geblinddoekt en met een witte stok oversteken. Zo ervaren zij zelf hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers. Politiewoordvoerder Ellie Lust, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en toezichthouder Gerdi Verbeet en plaatselijke burgemeesters en wethouders onderstrepen de oproep ‘Stop voor de Witte Stok’ en maken ter plaatse de eerste oversteek.
De betrokken organisaties willen met deze oversteekactie voorlichting geven over de betekenis van de witte stok. De opgeheven witte stok met rode banden geeft aan dat iemand met een visuele beperking wil oversteken. De organisaties hopen op meer begrip van verkeersdeelnemers, zodat ook blinden en slechtzienden veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. In een online video laten ze zien hoe lastig het is om over te steken zonder zicht en hoe belangrijk het is om te stoppen voor iemand met een opgeheven witte stok. Ook verkeersorganisaties en rijscholen worden geïnformeerd. Voor basisscholen is er een lespakket beschikbaar.
Door: Redactie Nationale Zorggids