Eind vorig jaar verspreidde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een overzicht van het besteedde zorggeld in 2015 per gemeente. Gemeenten zouden 1,2 miljard euro aan zorggeld hebben overgehouden. Verbazing heerste bij gemeenten, want zo veel geld hadden zij niet laten liggen. Plasterk nuanceert het overschot nu, maar laat buiten beschouwing wat het daadwerkelijk overgebleven overschot is. Dat meldt Binnenlands Bestuur.
Volgens CBS hielden gemeenten in 2015 vorig jaar bijna 1,2 miljard euro voor jeugdzorg en thuishulp. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet bij de publicatie van de cijfers direct weten nader onderzoek te willen naar de cijfers. Plasterk nam de cijfers voor CBS voor waar aan en concludeerde dat zij een groot deel van hun zorgbudget niet besteedden aan het sociaal domein.
Onderzoekers van AEF (Andersson Elffers Felix) stellen dat de nadruk onterecht lag op de overschotten binnen het sociaal domein. De bedragen zouden door het ministerie van Binnenlandse Zaken niet goed zijn geïnterpreteerd, en dus is er een ‘sterk vertekend beeld’ ontstaan. Plasterk blijft erbij dat gemeenten geld overhielden, ‘in technische zin’, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Maar exacte bedragen noemt hij verder niet. Onderzoekers van Cebeon vermoeden dat dit te maken heeft met het lage aantal gemeenten dat meedeed aan het onderzoek naar zorggeld.
“Dat moet worden bezien in het licht van de nieuwe gedecentraliseerde setting. Het jaar 2015 was nadrukkelijk een atypisch overgangsjaar, op basis waarvan geen structureel beeld gevormd kan worden”, aldus Plasterk.
Door: Redactie Nationale Zorggids