Normal_rolstoel__handicap__parkeerplek

Binnen de Participatiewet moeten arbeidsgehandicapten sneller aan beschut werk geholpen. Maar de totstandkoming hiervan gaat veel te langzaam, concludeert de Sociaal-Economische Raad (SER). Slechts 45 mensen zijn op dit moment geplaatst, terwijl aan het eind van dit jaar 3.200 mensen een 'beschutte' werkplek moeten hebben. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen soms alleen met aanpassingen aan het werk bij een gewone werkgever. Zij zijn dan aangewezen op een beschutte werkomgeving. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het regelen van beschut werk.Dat meldt NOS.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken moet ervoor zorgen dat lichamelijk, psychisch of verstandelijk beperkten sneller aan een werkplek komen, vindt de SER. De afbouw van Sociale Werkbedrijven (SW-bedrijven) gaat snel, terwijl hier nog geen alternatief voor is. Zij krijgen sinds 1 januari 2015, sinds de start van de Participatiewet, geen nieuwe instroom meer en krijgen dus minder geld. De raad wil dat deze daarom een nieuwe rol toebedeeld krijgen. “Hiermee valt een zeer kwetsbare groep buiten de boot. We moeten nu alles op alles zetten om de achterstand in te halen”, zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. SW-bedrijven zijn nodig voor de infrastructuur en kennis van de beschermde arbeidsplaatsen. Door de SW-bedrijven een nieuwe rol te geven worden kwetsbare mensen beter beschermd, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

Binnen de Participatiewet moeten arbeidsgehandicapten sneller aan het werk geholpen worden. Voor de meest kwetsbare inwoners van Nederland zouden er structureel 30.000 beschutte werkplekken moeten komen. Dit zijn werkplekken die aangepast moet worden door de gemeente. Eind 2016 zouden er 3.2000 plekken gecreëerd moeten zijn, maar op dit moment zijn er slechts 45 mensen geplaatst. Een gezamenlijke conclusie van werkgevers en werknemers is dat het lastig is om 'beschut' werk van de grond te krijgen.

In een reactie op het SER-advies laat Klijnsma weten het probleem uit te zoeken. Inspectie SZW zoekt voor de zomer nog uit hoe het gaat met de invoering van beschermd werk. Mocht uit dit onderzoek blijken dat het inderdaad “niet goed op stoom komt”, gaat ze het bij de wet regelen. Gemeenten moeten zich meer verplicht voelen om beschut werk te regelen. 

© Nationale Zorggids