De jeugdzorg maakt zich zorgen over een groep jongeren met een licht verstandelijk beperking (LVB) wanneer zij de leeftijd van achttien jaar bereiken. Zodra een LVB'er achttien jaar is, staat deze vrij in zijn keuze om door te gaan met de zorg die hij krijgt of ermee te stoppen. Trajectum, 's Heeren Loo Zorggroep en William Schrikker Groep roepen de politiek in een brandbrief op tot uitstel van meerderjarigheid. Dat meldt NU.nl.
De jeugdzorginstellingen noemen de wet in deze situatie een systeemfout. Een systeemfout waardoor enkele honderden jongeren in ernstige problemen komen. Wanneer een achttienjarige met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen al enkele jaren onder toezicht heeft gestaan en ineens op eigen benen mag staan, kan dat leiden tot criminaliteit, drugs of prostitutie. Hulpverleners kunnen hier niets aan doen. Deze jongeren zijn voor de wet volwassen en mogen dus zelf bepalen wat ze doen. Maar sommigen zijn in hun ontwikkeling niet ouder dan twaalf jaar oud.
“We pleiten voor een juridische maatregel die hulpverlening kan verplichten aan 18-plussers die zulke hulp niet wensen, maar wel nodig hebben. Als de situatie daarom vraagt, moeten we als maatschappij doortastend durven optreden. Laat 18-plussers met verstandelijke beperkingen niet aan hun lot over”, zo staat in de brief van de organisaties. Ze vinden het verschrikkelijk dat de jongeren aan hun lot overgelaten worden en willen daarom dat de politiek ingrijpt.
©Nationale Zorggids
He professionals, wat als het om uw eigen kind zou gaan? Zou u de gang naar de kantonrechter overwegen? Als instelling hebt u bevoegdheden om de kantonrechter om beschermende maatregelen te vragen. Is het niet aan u om zelf te acteren. Die verantwoordelijkheid ligt nergens anders, die ligt bij u. Zeker waar het netwerk onvoldoende krachtig is, is het aan u om te zorgen voor veiligheid.